-

vrijdag 22 november 2013

Wat hebben de historische Boeddha, BeeldenVallei en het Rijksmuseum met elkaar gemeen?



De historische Boeddha, BeeldenVallei en het Rijksmuseum; 

wat hebben ze gemeen?

De maand november staat bij BeeldenVallei in het teken van de ‘historische Boeddha’.                    Een ieder die deze maand een boeddhabeeld bij ons koopt (kocht) krijgt tevens 2 Rijksmuseum-entreekaarten cadeau. Aziatische cultuur in het Rijksmuseum? verrassend? Niet als je bedenkt dat de historische Boeddha (ookwel Guatama Boeddha genoemd) van enorme betekenis is geweest voor de wereldgeschiedenis. Inmiddels tellen we wereldwijd 415 miljoen aanhangers van het hedendaagse Boeddhisme. Volgens de statistieken zijn er in Nederland plm. plm. 85.000 mensen overtuigend Boeddhist. Echter, bijna ieder mens waardeert de menslievende waardevolle uitspraken en/of de serene beelden van Boeddha.




RIJKSMUSEUM: NOVEMBER 2013; 
Origineel Exemplaar Boeddha-hoofd
Borobodur Indonesia:  850 na Chr.
HH_17865591



Beeld afkomstig van de Borobodur (Java, Indonesië), als hoofd van één van de 504 boeddhabeelden op dit immense bouwwerk op Midden-Java. Alle beelden op de Borobudur geven Boeddha zittend weer, met neergeslagen ogen. De plek tussen de wenkbrauwen (=de urna) en de driedimensionale uitstulpingen op het hoofd (urhishna) wijzen op zijn heiligheid.
Rond 900 na Chr. Is de Borobodur verwoest door een vulkaanuitbarsting. Het was pas rond 1730 dat de Nederlander Lons de overblijfselen ontdekte. In het begin van de 19e eeuw is onder bezielende leiding van de Nederlander Theo van Erp begonnen met het restaureren van het bouwwerk. In 1968 werd de Borobodur geplaatst op de werelderfgoedlijst van UNESCO.







BeeldenVallei Showroom NOVEMBER 2013
Bij BeeldenVallei vind u veel authentieke boeddhabeelden welke handmatig vervaardigd zijn door ervaren kunstenaars en beeldhouwers, veelal afkomstig uit Indonesië. De beelden worden gemaakt uit een brok eeuwenoude lavasteen. De boeddha’s zijn afgebeeld in diverse houdingen en chakrah’s (of handgebaren), welke een veelzeggende betekenis hebben.

BeeldenVallei heeft het grootste assortiment unieke Boeddha-(tuin)beelden in NL.
www.beeldenvallei.nl

Hoe het begon?
Gautama Boeddha
Volgens Boeddhistische tradities werd Siddhartha Gautama geboren in 480 v. Chr. in Noord-India. Het leven Gautama was zeer luxueus en leidde het leven van een prins. Trouwde met zijn nicht en kreeg zelfs een kind. Naarmate Gautama meer met de realiteit van het leven in aanraking kwam, kwam hij tot de conclusie dat het leven ondraaglijk veel lijden kende. Hij besloot zijn leven in het paleis op te geven, werd monnik en trok in eerste instantie vele jaren de bossen in op zoek naar een einde aan het lijden.
Zittend onder een Bodhi-boom nam hij zich uiteindelijk voor niet op te staan voordat hij verlichting bereikt had. Aan het einde van diezelfde nacht bereikte hij complete verlichting (zie ook; eeuwige vlam op het hoofd) en maakt zo een einde aan het lijden. Hij was toen 35 jaar oud.
De rest van zijn leven wijdde hij aan het onderwijzen van zijn leer, ook wel Dharma genoemd.
Onderstaande instructie werd door de Boeddha meegegeven aan de eerste 60 Arahants(discipelen), als indicatie over hoe zij de leer aan anderen dienden over te brengen:
Het vermijden van al het foute gedrag, 
Het ondernemen van het goede,
 
En het ontwikkelen van je eigen geest;
 
Dit is de leer van de Boeddha
 Boeddha stierf in het jaar 400 voor Chr. toen hij 80 jaar oud was.

www.beeldenvallei.nl






dinsdag 12 november 2013

Waar komt toch die passie voor beelden vandaan??


Waar komt de passie voor beelden vandaan? Het is een vraag die vaak aan mij gesteld wordt door klanten, vrienden en bekenden.  Als je mijn jeugdfoto’s en vakantiefoto’s er op naslaat zie je dat de ‘tik’ er altijd al is geweest. Op jeugdfoto’s zie ik mijn slaapkamer vol met beeldjes, in allerlei kleurtjes, in allerlei vormen. Letterbakken met kleine frutsels; poesjes, hondjes, vaasjes, poppetjes, Boeddha’s, noem maar op (uhhh ja ik stam nog uit de tijd dat letterbakken erg 'in' waren) Vervolgens zie je in al mijn vakantiealbums foto’s van mijzelf naast grote standbeelden, van Washington tot Parijs, van Zuid-Afrika tot Indonesië, overal beelden op de gevoelige plaat vastgelegd. En dan die fascinatie; wat is de betekenis? oorsprong? wie heeft dit beeld gemaakt en waarom? Al die landen waar je zoveel moois ziet en denkt: dit is zo mooi!; ik zou willen dat ik het mee naar huis kon nemen. Maar ja denken is één, maar doen.. Al is het maar simpelweg vanwege praktische redenen. Hoe krijg ik in hemelsnaam dit moois vanaf de andere kant van de wereld naar Veenendaal? Om maar niet te praten over het kostenaspect, geen geringe klus om een beeld van een paar honderd kilo vanuit Azië in een Nederlandse voortuin te krijgen.
Maar dromen zijn er om waargemaakt te worden. Ik dacht; als ik al mijn kennis, reiservaring, zakelijke ervaring, en wereldwijde contacten niet benut, zal de droom nooit verworden tot realiteit. Dusss een aantal jaar geleden uiteindelijk de stap gewaagd door een container met zelf geselecteerde unieke items vanuit Indonesië te laten verschepen naar Nederland.
Aangekomen in Nederland blijkt dat niet alles heelhuids is overgekomen, helaas. Wel veel van geleerd. Maar het merendeel komt wel in al haar pracht uit de container en vind een plek in het groen van onze tuin in de Gelderse Vallei. En dan een aantal positieve ervaringen verder… is daar BeeldenVallei met een eigen beeldentuin en volle showroom met plm. 200 unieke (tuin)beelden. Vele klanten delen gelukkig het enthousiasme en willen die ene unieke Boeddha, of zijn verliefd op die imposante leeuw of dat alleszeggende abstracte beeld.
Mijn hobby is een passie verworden, en de passie blijkt verslavend (waarbij ik slechts ‘last’ heb van de prettige kenmerken van verslaving

)
In het voorjaar gaan we weer op inkoop, zoeken en pionieren naar heel veel moois...kan niet wachten.